29 Aralık 2014 Pazartesi

Değişen Dünya İçin İstatistik

2014’ün sonlarına yaklaştığımız şu günlerde büyük ihtimalle Google’ın bu yıl en popüler aramaları açıkladığını duymuşsunuzdur. Evrensel olarak en çok aranabilecek konuları düşündüğümde aklıma Ebola ve ALS Ice Bucket Challenge gelmişti ve tahminlerim beni yanıltmadı. Ebola Dünya sıralamasında 3. sırada yer alırken ALS Ice Bucket Challenge ise 5. Sırada kendine yer bulmuş. Listenin tamamına erişmek isterseniz buradan erişebilirsiniz. Hatta Google bunları gruplara ayırmış ve hangi alanda neyin daha çok araştırıldığına bakabiliyoruz. Eğer incelemek isterseniz siteye buradan ulaşabilirsiniz. 

Peki, bunlar tam olarak ne demek oluyor? Konuya Ebola üzerinden devam etmek istiyorum. Ebola konusunun araştırılmasına baktığımda geçen yıllarda önemli miktarda arama hiç yok fakat 2014 yılının Temmuz ayı ile birlikte arama miktarı hızla artıyor ve Ekim ayında tavan yapıyor. Hastalık sayısının o tarihlerde artması insanların araştırmaya yönelmesini sağladı. Bunun sebebinin ise genel olarak hastalığa yakalanmış olduğunu düşünen insanların ve bilim adamlarının araştırma yapmış olması olduğunu düşünmekteyim. Yine konunun bölgesel olarak araştırılma durumunu incelediğimde en çok Afrika’da arama olduğunu gördüm. Hastalığın en çok bulunduğu yerde en çok aramanın yapılması da önceki hipotezimi doğruluyor.

Ebola Konusuna Zaman İçerisinde Gösterilen İlgi

Verilerin görsel olarak anlaşılması ve incelenmesi oldukça kolay ve kısadır. Yukarıda Ebola konusunun yıllara göre araştırılmasından bahsettim. Oldukça kısa bir şekilde bahsetmiş olduğum grafiği anlatmak için daha birçok şey yazmam gerekirdi. Ama grafiğe baktığınızda bütün durumu kolayca kavrayabiliyorsunuz hem de daha anlaşılır bir şekilde. Bu şekilde uzun yazılara gerek kalmadan her şey gözümüzün önüne geliyor.

Görüldüğü gibi insanlar, veri ve istatistikle geniş bir yelpazede ilgileniyorlar, ancak bu bilgiler, erişim kolay olursa yararlıdır. Google bunun gibi daha birçok veriyi içeren ve görsel bir şekilde size sunan bir görselleştirme aracına sahiptir. Google Public Data Explorer, büyük ve kamu yararına olan veri kümelerini araştırması, görselleştirilmesi ve iletilmesi kolay hale getirir. Grafikler ve haritalar zaman içinde animasyonlu olarak gösterildiğinden, dünyadaki değişikliklerin anlaşılması daha kolay hale gelir. Farklı görünümler arasında gezinmek, kendi karşılaştırmalarınızı yapmak ve bulgularınızı paylaşmak için veri uzmanı olmanız gerekmez. Dünya bankasının verilerini içermektedir ve sizin veri araştırması yapmanıza gerek yok. Öğrenciler, gazeteciler, politikayı belirleyen kişiler ve diğer herkes araçla denemeler yaparak kamusal verilere ilişkin görselleştirmeler oluşturabilir, bunlara bağlantı verebilir veya bunları kendi web sayfalarına katıştırabilir. Katıştırılmış grafikler ve bağlantılar otomatik olarak güncellenebildiğinden, her zaman mevcut en son verileri paylaşırsınız.

Peki, Google hangi konularda verileri içeriyor? İşte burada devreye popüler arama konuları giriyor. Arama konularını analiz ediyor ve en popüler arama konularının verilerini bu görüntüleme aracında sunuyor. İşte en popüler 20 arama konusu.

1. Okul karşılaştırmaları                                      
2. İşsizlik                                                             
3. Nüfus
4. Satış vergisi                                                   
5. Maaşlar
6. Döviz kurları
7. Suç istatistikleri
8. Sağlık istatistikleri (sağlık koşulları)
9. Afet istatistikleri
10. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)
11. Soy isimleri
12. Yoksulluk
13. Petrol fiyatı
14. Asgari ücret
15. Tüketici fiyat endeksi, enflasyon
16. Ölüm
17. Yaşam Maliyeti
18. Seçim sonuçları
19. İlk isimleri
20. Kazalar, trafik ihlalleri


Beklenen yaşam süresi

Yukarıda beklenen yaşam sürelerinin bazı ülkelerde yıllara göre nasıl bir değişim olduğunu gösteren bir grafik hazırladım. Hızlı bir şekilde incelediğimizde Türkiye’de 1960’lı yıllarda tahmini yaşam süresi 45 yıl iken 2010’lu yıllarda bu süre 65’e çıkmıştır ve birçok gelişmiş ülkeye yaklaşmıştır. Bunun birçok sebebi olabilir ama ben sebeplerine girmeyeceğim. Bu grafiğe yeni ülkeler ekleyebilir ya da bazı ülkeleri çıkarabilirsiniz. Grafik türünü değiştirmek ya da cinsiyete göre filtrelemek size kalmış. Bunun gibi birçok konuda araştırma yapmak için Google Public Data Explorer’a buradan ulaşabilirsiniz.