13 Temmuz 2013 Cumartesi

Programlama Odaklı Proje - 2. Bölüm

Projenin bu bölümünde gerçek bir programlama diliyle tanışacağız. Böylece, projemizin DNA dizilimi kısmına geçtiğimizde kullanabileceğimiz bir alet kutusu oluşturacağız.

Eğer önceki bölümü başarıyla tamamlayabildiyseniz veya bölümleri en azından büyük ölçüde geçebildiyseniz, programlamanın neye benzediğini anlamışsınız demektir. Tıpkı oyunda olduğu gibi, programlama dilleri de arka arkaya gelen komutlardan meydana gelir, bunlara fonksiyon adı verilir. Her programlama dilinin komutları/fonksiyonları genelde kendine özgüdür ve işinizi görecek kadar fonksiyon öğrendiğinizde kendi programınızı yazmış olursunuz. 

Programlamanın en temel iki zorluğu şunlardır: 1) karşınızdaki problemi iyi tanımlayarak nasıl çözülebileceğini keşfetmek ve 2) bu keşfettiğiniz yolda hangi araçları (fonksiyonları) kullanacağınızı belirlemek. Bu ilk aşama büyük oranda yeni problemlerle karşılaştıkça gelişir, ikinci aşama ise kullanacağınız programlama diliyle daha fazla zaman geçirdikçe.

Bu bölümde giriş yapacağımız Python, biyoinformatik projelerinde yoğun olarak kullanılan bir programlama dili. Biyoinformatik Projelerinde Programlama başlıklı yazılarıma daha detaylı bilgiye ulaşmak için bir göz atabilirsiniz. Python diline giriş yapmak için yine oyun tarzı bir yaklaşım benimseyeceğiz.

Daha fazla insanın programlamayla tanışması için meydana getirilen çok eğlenceli bir web sitesi var: www.codecademy.com . Projemizin bu bölümünde, bu web sitesinin Python öğrenmek için oluşturulmuş kısmına başlayacağız: www.codecademy.com/tracks/python . Biraz İngilizce bilgisine ihtiyacınız var ancak bu aşamada gerek görürseniz Google Translate işinizi büyük ölçüde görecektir. Türkçe bir kaynak ile çalışmalarınızı desteklemek içinse bu linkten bir dökümana oluşabilirsiniz. Yalnız, bu döküman ile ilerlemek biraz sıkıcı olabilir; motivasyonunuzu kaybetmemek adına codecademy ile ilerlemenizi öneririm.

Projemizin bu bölümündeki temel amacımız, ilk 5 bölümü tamamlamak. Her bölümdeki tüm egzersiz ve projeleri tamamladığınızda programlamanın ne kadar eğlenceli ve yapılabilir bir şey olduğunu göreceksiniz.

Raporunuzda ise, bu süreçte karşılaştığınız zorluklar ve dikkatinizi çeken şeyleri paylaşmanızı istiyorum. Böylece, geri bildirimde bulunabilir ve karşılaştığınız zorlukları nasıl kolayca aşabileceğiniz konusunda faydalı olabilirim, zaten bir stajın da en büyük getirisi budur.

Raporlarınızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken hususlara ilişkin genel bir kılavuz hazırladığımdan bahsetmiştim. Burada yer alan maddeler kesin kurallar olmamakla birlikte, eğer bu projeyi tamamlayarak bir belge almayı istiyorsanız raporlarınızı bu kılavuza göre hazırlamanızı rica ediyorum, tekrar hatırlatmak istedim.

Başarılar.


Ne öğrenmeyi bekliyoruz?
  • Gerçek bir programlama dilinin neye benzediğini,
  • Yeni bir programlama diline nasıl başlanacağını, ve
  • Bir programlama dilinde ne tür komutların/fonksiyonların olduğunu